Poprawa estetyki i… bezpieczeństwa przy Przystani

W maju 2014 roku zakończono remont nawierzchni alejek spacerowych przy jeziorze Nowogardzkim w obrębie restauracji „Przystań”. Niewątpliwie przyczynia się to do poprawy estetyki tego miejsca, ale jest jeszcze miejsce wymagające poprawy bezpieczeństwa.
Chodzi o tzw. ślepy zakręt, w którym widoczność ze względu na obecność budynku po wewnętrznej stronie łuku jest prawie żadna. Zwłaszcza, że jest sporo kierowców ścinających zakręty jak np. widoczny na zdjęciu rowerzysta. Na domiar złego kierowcy często przeceniają swoje umiejętności, a w przypadku zakrętu przy rest. Przystań (ślepy zakręt) zauważenie pojazdu jadącego z przeciwnej strony i reakcja mogą być zbyt późne. Budynek ogranicza pole widzenia kierowcy na tyle, że w każdej chwili może dojść do nieszczęścia.

avatar

RJZ

Redaktor