W SP 3 – Czekoladowy zawrót głowy

12 kwietnia w Nowogardzie, w Szkole Podstawowej nr 3 obchodzony był Światowy Dzień Czekolady!

86 gatunków czekolady gorzkiej, mlecznej, Creme Brulee, czekolady z chili, Panna Cotta, Brownie, Bombowej z kukurydzą, Michałków, Grześków z mango oraz wiele innych, o łącznej wadze ok. 24 kg – było obiektem degustacji i zajadania się… wszystkich klas.
Na tę „rozpustę” zaprosiły klasy 6b i 4b pod okiem i opiekuńczą ręką p. Katarzyny Kazuby.

Dla mniej wtajemniczonych;)
Czekolada jest naturalnym produktem, zawierającym wiele wartościowych składników.
Może stanowić ważny element zdrowej diety m.in. dlatego, że:

  • jest doskonałym źródłem energii (100 g czekolady to średnio 550 kcal),
  • ma korzystny wpływ na trawienie (zawiera ok. 15 % błonnika),
  • poprawia nastrój, bo podwyższa poziom serotoniny (hormon szczęścia),
  • uzupełnia dietę o mikroelementy, (magnez – ma go prawie 10 razy więcej niż banan, potas – 3 razy więcej niż pomidory, cynk, fosfor i in.),
  • jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które zwiększają poziom tzw. dobrego cholesterolu (HDL),
  • czekolada gorzka (najbardziej korzystna dla zdrowia) ma więcej przeciwutleniaczy niż owoce i soki owocowe. (przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się i rozwój chorób, m.in. nowotworów, miażdżycy).

czekoladowy

Fot. z: http://sp3.nowogard.pl/component/content/article/50-aktualnoci/1163-czekoladowy-zawrot-gowy

 

avatar

RJZ

Redaktor